Hoe u bestelt en meteen de problematiek in kaart brengt
Ook genoeg van contingentering
‘Tijdelijk niet verkrijgbaar’
Regelmatig zijn farmaceutische bedrijven niet in staat om (soms levensnoodzakelijke) geneesmiddelen aan de apothekers te leveren. Dat heeft vaak te maken met contingentering: een bewuste stockbeperking uit vrees voor parallelle export. Firma´s en groothandels schuiven elkaar de zwartepiet door. De patiënt is hiervan de dupe en kan niet begrijpen waarom zijn apotheker de gevraagde geneesmiddelen niet kan afleveren. De huisarts heeft het toch zeker voorgeschreven?
Patiënt blijft in de kou
De patiënt kan niet over zijn geneesmiddel beschikken en moet zijn therapie onderbreken of moet overstappen op een andere therapie… dat is niet ideaal! Als apotheker wensen we een kwaliteitsvolle dienstverlening en gezondheidszorg te garanderen voor onze patiënten. Die mag niet afhankelijk zijn van marktstrategieën van de farmaceutische industrie. Ondanks die kunstmatige schaarste willen we onze patiënten verder helpen en de noodzakelijke medicatie afleveren.
Juridische basis
Ook juridisch halen we gelijk. De Wet op de Geneesmiddelen ( 25/03/1964 – art. 12) voorziet in een plicht van continue beschikbaarheid van de producten, zodat de apotheker ten allen tijde aan de vraag van een patiënt kan voldoen. Ontbreekt het geneesmiddel bij de groothandels, dan rust deze plicht op de producent. Die dient de apotheker onmiddellijk te bevoorraden. Zonder aanrekening van bijkomende kosten.
Hoe u bestelt en meteen de problematiek in kaart brengt
De beroepsverenigingen sloegen de handen in elkaar en werkten een zeer eenvoudige – volledig automatische – bestelmodule uit. De groothandels stelden ons een lijst met gecontingenteerde producten ter beschikking. Op basis van die keuzelijst (volgens firma) kan u per bestelling telkens één product (maximaal vijf stuks) bestellen. Voor een nieuwe bestelling van een ander product, gaat u op dezelfde manier te werk. Met deze bestelwijze willen we aandringen op een structurele oplossing voor het contingenteringsprobleem.
Na de bestelling, ontvangt u dezelfde mail die naar de betrokken firma werd verstuurd. Na vier dagen krijgt u een automatische mail die u vraagt ons snel te melden of het product geleverd werd en binnen welke termijn. Indien er nog steeds niets bezorgd werd, kan u de bestelling opnieuw plaatsen, waarbij duidelijk vermeld staat dat het om een herhaling gaat. Met die cijfers van de resultaten zijn de verschillende beroepsverenigingen in staat een stevig dossier samen te stellen dat politiek en strategisch een krachtig wapen kan worden in de strijd tegen de contingentering.
Resultaat:
- Na bestelling moet u binnen de 24 uur het geneesmiddel ontvangen. Zo kan u tijdig uw patiënt verder helpen.
- De beroepsverenigingen krijgen een globaal beeld van de problematiek en de onbillijke praktijken van sommige farmaceutische firma´s die een valse schaarste creëren.
- Het probleem wordt bij de betrokken instanties aangekaart: farmaceutische sector zelf maar ook de inspectie.
Door deze bestelprocedure:
- Verloopt uw bestelling snel en moeiteloos: geen brieven, geen telefoons.
- Heeft elke bestelling onmiskenbaar vaste datum en vast uur. Die gegevens bewaart u in uw mailbox en kan u eenvoudig opvolgen.
- Geeft u uw patiënten waarop ze recht hebben.
- Ervaart het bedrijf dat u niet geïsoleerd staat. Een daadkrachtige beroepsgroep steunt elke individuele apotheker.