MASKERS, MASKERS, MASKERS

Je hebt het goed gelezen: drie keer maskers, maar drie verschillende onderwerpen die in deze nieuwsbrief aan bod komen, naast het APBnews dat je gisteren ontving: chirurgische maskers voor apotheken, en een herinnering aan de “Masker 19″-actie met betrekking tot intrafamiliaal geweld en stoffenmaskers voor de bevolking. We zullen deze maand ook de communicatietool “PICTO PHARMA” uitdelen.

 

Chirurgische maskers voor apotheken: modaliteiten

Een paar weken geleden heeft onze regering zich ertoe verbonden om chirurgische maskers gratis ter beschikking te stellen van de zorgverleners. Ze zijn eindelijk beschikbaar!

In het APB-nieuws wordt aangegeven dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de verdeling. Dit is niet het geval in Brussel. De maskers zijn overhandigd aan de « bps-bpv.brussels », de Brusselse organisatie die belast is met preventie en veiligheid. Deze laatste vroeg ons om de distributie te organiseren.

Je ontvangt dus 100 maskers voor elk personeelslid in je apotheek. Het cijfer is vastgesteld op basis van de gegevens die je destijds aan het APB hebt verstrekt, en is verhoogd om rekening te houden met het feit dat niet iedereen heeft gereageerd op de enquêtes van het APB over de samenstelling van de teams in de apotheken.

Natuurlijk zijn deze maskers enkel bedoeld voor gebruik in de apotheek en kunnen ze dus niet worden verkocht. Als er een overschot is, stellen wij voor dat je ze uitdeelt aan zorgverleners die je zouden vragen, of aan patiënten die zich in een precaire situatie bevinden.

Concreet betekent dit dat de apotheken die ons hun tarifering toevertrouwen, hun maskers ontvangen via onze afhaalrondes voor voorschriften.

Voor apotheken die ons hun tarifering niet toevertrouwen, organiseren wij twee afhaalpunten, afhankelijk van de gemeente waar de apotheek gevestigd is, om te vermijden dat je te ver moet rijden: respecteer deze verdeling, want de maskers zijn verdeeld over de twee locaties op dit criterium. Het zal ook de gelegenheid zijn om de nieuwe communicatietool ‘PICTO PHARMA’ te ontvangen (zie hieronder).

Voor de gemeenten Brussel, Laken, Anderlecht, Molenbeek, Koekelberg, Berchem, Ganshoren, Jette en Neder-over-Heembeek:
Je kan ze ophalen in het Huis voor Gezondheid, Lakenstraat 76 in 1000 Brussel, op woensdag 3, vrijdag 5 en maandag 8 juni, van 7.45 tot 9 uur en van 12.45 tot 13.45 uur. Een lid van onze commissie zal ze graag aan je geven.
Wij willen “Huis voor Gezondheid” hartelijk danken voor de samenwerking. Als je meer wilt weten over deze vzw, kan je terecht op https://www.huisvoorgezondheid.be

Voor de gemeenten Schaarbeek, Etterbeek, Elsene, Sint-Gillis, Haren, Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Vorst, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Joost-ten-Node:
Je kan ze ophalen in onze kantoren, UPB-AVB, 127-129 Kolonel Bourgstraat te 1140 Evere, van woensdag 3 juni tot vrijdag 12 juni, elke werkdag van 7.45 tot 9 uur en van 12.45 tot 13.45 uur.
In beide gevallen en om ons de organisatie te vergemakkelijken, vragen wij je de antwoordcoupon in te vullen via deze link (klik hier).

 

Intrafamiliaal geweld

In deze tijden van lockdown zitten we thuis bijna letterlijk op elkaars lip en kunnen de gemoederen snel verhit raken. Er zijn daarom ook veel meer meldingen van intrafamiliaal geweld. Als apotheker heb je een vertrouwensband met je patiënt en krijg je hier misschien wel signalen van. In Frankrijk, Spanje, maar ook in Vlaanderen is hiervoor het codewoord ‘masker 19’ ontwikkeld; wanneer een patiënt dit type masker bestelt, meldt de persoon eigenlijk slachtoffer te zijn van intrafamiliaal geweld. Het is natuurlijk ook mogelijk dat een patiënt om hulp vraagt zonder dit codewoord te gebruiken.

Wat kun je doen als iemand intrafamiliaal geweld signaleert?

UPB-AVB heeft contact opgenomen met Brusselse organisaties om een passend antwoord te vinden.

Je hebt dan twee mogelijkheden:
(1) De patiënt kan zich voldoende goed in een van de beide landstalen uitdrukken en je kunt hem doorverwijzen naar een van de groene nummers of chats hieronder.
(2) De patiënt is niet in staat om zelf de informatie door te geven. Dan zorg je er best voor dat jullie samen het nummer in kwestie opbellen.

Een Nederlandstalig slachtoffer kan terecht bij het telefoonnummer 1712 of op hun website: https://www.1712.be, waar ook met een hulpverlener gechat kan worden.

Een Franstalig slachtoffer kan terecht bij 0800 30 0 30 of op de website: https://www.ecouteviolencesconjugales.be, ook daar kan met een hulpverlener gechat worden.

Andere sociale noodgevallen kunnen bij BXL Soutien gesignaleerd worden op 0800 35 243.

Nog meer nuttige Brusselse telefoonnummers vind je in bijlage: klik hier om het document te bekijken.

 

Stoffenmaskers voor de bevolking

Lees het APBnews aandachtig. Onze vereniging is verheugd dat deze distributie wordt toevertrouwd aan apothekers en dat deze gepaard gaat met een vaste vergoeding van 150 euro. Dit wordt in principe via je tariferingsdienst uitbetaald.

 

PICTO PHARMA

In onze nieuwsbrief van 17 februari 2020 kondigden we de lancering aan van onze communicatietool ‘PICTO PHARMA’ (klik hier). Omdat we niet in staat waren de informatieavonden te organiseren, werd de lancering uitgesteld. Aangezien we niet weten wanneer we die kunnen organiseren, hebben we besloten om de tools al te bezorgen. De verdeling gebeurt op dezelfde manier als bij de chirurgische maskers.